Může gumový polotovar do mikrovlnky skutečně potěšit naše chuťové buňky? Při představě dobrého jídla se řadě lidí vybaví spíš čerstvý salát, babiččin prázdninový koláč z letního ovoce nebo rajská omáčka z opravdu zralých, tmavě červených rajčat – tedy poctivé a voňavé jídlo bez náhražek, chemie či dalších průmyslových pomocníků. Nejsou to ale pouze naše chuťové buňky, které špatným nákupem trpí. Rozhodnutí o tom, jaké jídlo koupíme, má vliv nejen na nás samotné, ale i na krajinu kolem nás a celou společnost.

Při nákupu je dobré držet se několika základních pravidel a nakupovat:

• sezonní a místní potraviny
• produkty s označením „bio“
• potraviny neobsahující GMO – geneticky modifikované organismy
• fairtrade produkty (při nákupu dovážených potravin, jako je kakao, káva, čaj a jiné

Nemožné, říkáte si? „V tomhle je mi nesmírně sympatické heslo vlivného amerického profesora Michaela Pollana: Jezte jídlo. Ne moc. Ne moc rovná se s rozumnou střídmostí a s tím, že upřednostním nákladnější kvalitu před levnou kvantitou, říká známý foodblogger Martin Kuciel (pan Cuketka), přední český znalec dobrého jídla.


Sezonní a místní potraviny
Cení si jich gurmáni, odborníci na zdravou stravu i nejlepší restauratéři. Oceníte je určitě i vy.


Biopotraviny
Proč je dobré dávat přednost biopotravinám? A jak je poznáte?


Maso a vejce
Vše, co jste kdy chtěli vědět o masu a vejcích.


Kde potraviny nakupovat
A to nejdůležitější nakonec – kde to vše sehnat? 

Dotazy z ekoporadny

1.Jak na tržišti poznám, že jde o biozeleninu či bioovoce?

Označení „Produkt ekologického zemědělství“, tedy biopotravina, mohou nést pouze takové produkty, které byly vyrobeny podle přísných pravidel ekologického zemědělství. Vedle českého loga (tzv. zelené zebry) musejí být označeny také logem evropským. Podle zákona mohou nést takto označené výrobky název s předponou „bio“. Pokud je výrobek na obalu označený jako „bio“, ale nemá patřičná loga, může jít o nedůsledné značení, nebo o podvodný produkt. V obou případech doporučujeme obezřetnost. Naopak výrobkům, které loga mají, můžete rozhodně důvěřovat. Ekologičtí farmáři i zpracovatelé jsou kontrolováni minimálně jednou ročně, ale častěji i vícekrát (při namátkových kontrolách). Kontroly správné ekologické produkce u nás provádějí čtyři státem pověřené organizace: KEZ, ABCERT, BUREAU VERITAS CZECH REPUBLIC a Biokont CZ. Pod logem zelené zebry je vždy uvedena právě ta organizace, která konkrétního výrobce kontroluje. Rozpoznat balenou biopotravinu je tedy snadné.

Ale jak je poznat na tržištích? Na stánku by měl být viditelně vystaven certifikát potvrzující ekologickou produkci daného farmáře/prodejce. Samozřejmě už těžko poznáme, zda prodejce nepodvádí a zboží nemíchá s „nebio“. Je zapotřebí jistá dávka důvěry a selského rozumu. Pokud totiž srovnáte bio ovoce či zeleninu s konvenční produkcí, pak ta ekologicky vypěstovaná není ve většině případů tak „krásná“. Ekofarmáři totiž používají minimum chemie na její ochranu. Jablko tedy bude mít třeba nějaký ten kaz. A určitě nebude jedno jako druhé, hladké a lesklé, jak to známe ze supermarketů. Ovšem o to víc vám bude chutnat. Časem si jistě na trhu najdete toho „svého“ prodejce, jemuž budete důvěřovat. Můžete dát i na radu lidí, kteří od něj nakupují a znají ho. Zkuste si s ním domluvit návštěvu jeho farmy. Poznáte nejenom místo, kde hospodaří, ale určitě se dozvíte mnoho i o jeho charakteru.

Související odkazy
Reportáž z pitínských biosadů
Reportáž z velehradského biozelinářství

2.Jak může být potraviny dovážená přes půl světa označená jako bio, tedy ekologická?

Značka „bio“ garantuje ekologický způsob hospodaření, šetrné zacházení se zvířaty či zpracování produktů bez umělých přísad. Tedy vznik produktu. Z pochopitelných důvodů nemůže garantovat, že všechny složky výrobku musí být z nejbližšího okolí nebo že se daná potravina může prodávat jen do vzdálenosti xyz kilometrů od farmy. Přesné statistiky neexistují, ale podle odhadů pochází z dovozu necelá polovina finálních biopotravin. Je tedy na vás, čemu budete dávat přednost. Vzhledem k ekologické stopě doporučujeme toto pořadí: české bio, české nebio, dovážené bio, dovážené nebio.

Související odkazy
Legislativa pro ekologické zemědělství
Analýza problémů českého eko-zemědělství
Dovoz a vývoz potravin po česku

3.Kde se dá koupit český česnek?

Na pultech obchodů najdeme převážně česnek čínský a španělský, ten český se hledá velmi obtížně. Doporučujeme navštívit malé obchody v místě vašeho bydliště, v supermarketech totiž nepochodíte. V malé prodejně se může český česnek objevit a pokud ne, zkuste požádat vedoucího, aby jej zařadil do prodeje. Další cestou jsou trhy s místními produkty, kterých v posledních letech přibývá. Často zde prodávají sami zemědělci, kteří mohou na zvýšenou poptávku reagovat větší výsadbou v nové sezóně. Můžete se také domluvit s konkrétním farmářem a zajistit si česnek pro další rok. Podívejte se do našeho adresáře farmářů. Konkrétní nabídky českého česneku najdete na stránkách icesnek.cz.

Související odkazy
Adresář farmářů
Kde koupit český česnek