Americký finanční expert David Bach, autor několika bestsellerů, radí ve svých knihách obyčejným lidem, jak chytře šetřit, investovat a spořit, aby ke konci (nebo dokonce uprostřed) života neskončili jako chudí penzisté. Jednou z jeho geniálně jednoduchých myšlenek je tato: když si odpustíme každodenní zbytečné výdaje za různé pseudosvačiny – koláče, čokoládové tyčinky, kávy v kelímku a podobně, můžeme ušetřit překvapivě velké sumy peněz (které Bach následně radí investovat do budoucnosti) i zbytečných odpadků – plastových sáčků, fólií, krabiček a kelímků. Jak na to?
Nelitujte času udělat si doma svačinu. Namažte si rohlík, chleba nebo bagetu, přibalte něco sladkého a nezapomeňte na ovoce nebo zeleninu, aby vás nehonila mlsná a nelákalo vás to skočit si po obědě do obchodu a utrácet za zbytečnosti. Jestli si nechcete připadat jako řízkař, kupte si nějakou stylovou tašku, krabičku nebo omyvatelný sáček na jídlo a designovou termosku. Rázem budete in.
V práci pijte vodu z kohoutku nebo si namíchejte vodu s ovocnou šťávou či kvalitním sirupem. Na cesty si připravte pití do zdravotně nezávadných, znovupoužitelných lahví. Každý týden tak ušetříte klidně i více než sto korun a kilogramy vyhozeného plastu ročně.
Myslete také na své děti a zaveďte pro ně stejný režim. Nechte je připravit si vlastní zdravou svačinu z ovoce, namazaných chlebů nebo domácích sušenek, nejspíš je to bude i bavit a motivovat, aby pak ve škole všechno snědly.
Restaurace nebo kantýny jsou obvykle lepším řešením než nákup v obchodě a ohřívání vlastního jídla. Nakupují a vaří ve velkém, takže každý kousek jídla není samostatně zabalený, a lépe využívají energii. Pokud obědváte venku, navštěvujte takové podniky, kde používají klasické nádobí, ne plastové na jedno použití. Necháváte-li si oběd odněkud přinést, používejte vlastní dózu na potraviny nebo jídlonosič.
Jednou z nejpříjemnějších věcí na práci v kanceláři je bezesporu přestávka na kávu. Můžete ji ale dokonce ještě vylepšit a učinit z ní také ekologický počin.
Na kávu vařte pouze přesně odměřené množství vody. Nepotřebná horká voda, kterou posléze necháme vychladnout, znamená zbytečné plýtvání elektřinou.
Nepoužívejte plastové ani papírové kelímky, ale klasické šálky. Pokud máte v práci nápojový automat, používejte volbu „bez pohárku“ a čepujte si kávu nebo čaj do vlastní nádoby. Jestliže takovou volbu automat zatím neumožňuje, požádejte o ni provozovatele. Pokud kupujete často kávu „na cestu”, pořiďte si ekologické kelímky k opakovanému použití.
Kávová sedlina je výborné hnojivo. Pokud v práci třídíte biologický odpad, dávejte ji do kompostu, odneste ji domů nebo – pokud nekompostujete – schovávejte ji pro někoho, kdo kompostuje doma či na zahrádce. Klidně přihazujte i papírové filtry z kávovaru. Kompost si s nimi poradí.
Přesvědčte toho, kdo je ve firmě zodpovědný za nákup kávy a čaje, aby pořídil zboží se značkou bio a Fair Trade – výrobek spravedlivého obchodu, z jehož ceny dostávají místní pěstitelé v rozvojových zemích spravedlivý podíl. Jak tyto výrobky poznat, zjistíte v kapitole Nákupy.
Ke kávě i k jiným nápojům se budou znamenitě hodit sušenky nebo dezerty v biokvalitě. Jestliže u vás máte osobu zodpovědnou například za objednávání sušenek na porady, navrhněte jim biododavatele – například Biopekárnu Zemanku.
Během porad nebo konferencí se vyvarujte vody balené v PET lahvích. Nakupte místo nich pití ve vratných obalech. Anebo prostě pořiďte skleněné džbány nebo karafy na kohoutkovou vodu, do které si každý pro efekt může nakrájet třeba kolečka citronu a přidat kostky ledu. Voda z vodovodu je často kvalitnější než balená, a navíc šedesátkrát levnější.
Věděli jste, že… Hnutí DUHA prosadilo do zákona, že každý supermarket musí zákazníkům dát možnost, aby si vybrali limonády, minerálky a sirupy také ve vratných lahvích?